Bahamapijlstaart.

 

 

 

 

Verspreiding: Zuid- Amerika.

Mutanten: De Zilver- of witte Bahama.

Lengte: 41 –  48 cm.

Gewicht woerd: 530 gr.

Gewicht vrouwtje: 550 gr.

Geslachtsrijp: éénjarige leeftijd (broeden vaak na het tweede jaar).

Legsel: 8 – 11 eieren.

Broedduur: 25 – 26 dagen.

Legperiode: van april tot en met juli.

Ringen: 9 mm.

 

 

 

Leuk om weten:

 

Bahamapijlstaarten zijn prachtige, actieve, tamme en niet luidruchtige zwem- of grondeleenden. Ze stellen bijzonder weinig eisen. Onder de watervogelliefhebbers zijn ze dan ook erg populair. Man en vrouw zijn bijna identiek, en blijven er het hele jaar ongeveer hetzelfde uitzien. Het vrouwtje is iets kleiner, heeft een kortere staart, het wit van haar kop en het rood op haar snavel zijn iets doffer. Je kan ze zowel in een aparte als in een gemengde groepsvijver huisvesten. Pas in een gemengde groepsvijver wel op voor kruisingen met zilverbahama. Deze eenden kunnen ook in de winter buiten blijven, op ijsvrij water dat voorzien is van ondiepe gedeelten waar ze kunnen staan. Bij strenge vorst kan men best een schuilhokje of een afdakje voorzien.

 

Het zijn grond- en holenbroeders. Mijn ervaring is dat een koppel heel hun leven samen blijft. Ze zijn niet echt kieskeurig wat de nestplaats betreft. Ze leggen zowel in een ton onder struiken, onder een afdakje, tussen begroeiing van planten en gras, onder laag struikgewas, in een nestkast op de grond. Hun voorkeur gaat niet altijd uit naar een nestplaats dicht bij het water. Het nest kan een vijftal meters of zelfs nog verder van het water verwijderd zijn. Maak de nestkast niet te diep, de kuikens kunnen namelijk niet zo goed klimmen. Een nalegsel is mogelijk. De kuikens dragen een olijfbruin- strogeel donspakje. Ze hebben een geel kopje met een donkere oogstreep en een klein oorvlekje. Hun oogjes zijn donkergrijsbruin getint, hun snaveltje grijsblauw, hun pootjes olijfgrijs en hun zwemvliezen zwart. De kuikens zijn zowel natuurlijk, kunstmatig, als door een pleegmoeder groot te brengen. Als je natuurkweek wil doen, lukt enkel bij aanhoudend warm weer. Pas geboren Bahamakuikens zijn namelijk zeer klein en ook zeer koudegevoelig, maar groeien snel. Blijven ze de eerste 14 dagen in leven, dan is het gevaar om kou te vatten echter grotendeels geweken. Zorg steeds dat er in het perk gaan agressieve eenden zitten die naar de kuikens kunnen pikken of hun rust verstoren. Of, nog beter, zet de familie in een afgeschermde ruimte met vijvertje en installeer daar een warmtelamp of warmte plaat.

Het kunstmatig grootbrengen van Bahamakuikens lukt vanzelf. Zorg wel dat de temperatuur onder de lamp 37 à 38 °C bedraagt en hang de lamp in een hoek van de opkweekbak zodat de kuikens kunnen wegvluchten om af te koelen als ze het te warm krijgen.

De kuikens zijn volgroeid op een leeftijd van 7 weken. Hun eerste verenkleed lijkt op dat van hun ouders maar is wat doffer. Na ongeveer vier maanden zijn de jonge vogels nauwelijks nog van hun ouders te onderscheiden.

 

Terug naar Onze soorten.