Duikeenden.

 

Duikeenden zijn eenden die volledig onder water verdwijnen op zoek naar iets eetbaars. Iedere eendensoort duikt wel af en toe, vooral wanneer ze zich grondig poetst om het verenpak te testen, om na te gaan of het voldoende ondoorlaatbaar is en om eventuele lekken te vinden. Maar de echte duikeenden gaan volledig onder water zwemmen om voedsel te zoeken en dat doen grondeleenden niet. Grondeleenden komen maar half onder water wanneer ze voedsel zoeken.

 

Zo zien we de duikeenden op zoek gaan, totaal onder water, naar allerlei waterplanten, allerlei soorten waterdiertjes, hun larven en hun eieren. Eenden met smalle bek, zoals de zaagbekken en de nonnetjes, vangen vooral kleine vissen. De zogenaamde zwemeenden of grondeleenden  zoeken ook hun plantaardige en dierlijke kost onder water maar die ploeteren in ondiep water langs de waterkanten waar ze de bodem kunnen bereiken met alleen hun kop en hals onder water. Ze rekken dan onder water hun kop wel uit om zo diep mogelijk de bodem te kunnen bereiken. Hun achterlijf en poten steken boven water uit. De duikeenden leven op dieper water en verblijven ook veel meer op het water dan de grondeleenden. Duikeenden lopen ook veel moeilijker dan de andere.

 

Sinds er floating (drijvende korrel) in de handel is voor watervogels, kan men duikeenden zeer goed in leven houden en ook met veel succes kweken. Men kweekt nu zelfs zaagbekken die in de natuur behoefte hebben aan vissen.

 

Men moet wel oppassen bij het toedienen van deze floating . Wanneer men het op de vijver werpt moet dit voedsel onmiddellijk opgegeten worden anders zou het ingewerkte vet kunnen oplossen en dan kleven aan de pluimen van de watervogels. Dat zou dramatisch kunnen zijn en de waterdichtheid van het gevederte erg schaden.

Terug naar Info.